Sacrament van de Eerste Heilige Communie

De communie is het tweede initiatiesacrament dat iemand kan ontvangen. Wanneer een kind dat voor de eerste keer ontvangt, heet dat het ontvangen van Eerste heilige Communie. Vanaf dat moment kan een kind in alle eucharistievieringen waarbij het aanwezig is de communie ontvangen. Door het ontvangen van de communie komt Christus heel concreet in de hostie bij ons mensen. Jezus wil op deze manier voor ons Levend brood zijn op onze levensweg.

Het ontvangen van de Eerste Heilige Communie vindt doorgaans plaats wanneer het kind in groep 4 of 5 van de basisschool zit.

De kerken van de Stadsparochie Sint Martinus Venlo hebben een goede relatie met alle basisscholen. De ouders van alle kinderen die in groep 4 of 5 zitten van een van de basisscholen ontvangen aan het begin van het schooljaar een uitnodiging voor een informatieavond over de Eerste Heilige Communie. Tijdens deze informatieavond ontvangt u informatie over de betekenis van de Heilige Communie en over de manier waarop de kinderen hierop worden voorbereid. Ook ontvangt u een definitief aanmeldingsformulier.

Heeft u deze uitnodiging niet ontvangen en overweegt u uw kind de Eerste Heilige Communie te laten doen, neem dan contact op met het parochiekantoor door onderstaand formulier in te vullen en te versturen. U krijgt dan bericht van het parochiekantoor.

Na deze informatieavond besluit u of u uw kind de Eerste Heilige Communie laat doen. Daarna vult u het formulier in waarmee u uw kind definitief opgeeft voor de Eerste Heilige Communie.

De kinderen die hun Eerste Heilige Communie gaan doen worden daarop voorbereid:

  • als groep worden zij door een priester of catecheet hierop voorbereid; dit gebeurt in de kerk waar zij ook als groep hun Eerste Heilige Communie zullen gaan ontvangen;
  • in acht à tien bijeenkomsten van ca. 45 minuten werken zij aan een communieproject;
  • twee weken voor de Eerste Heilige Communie stellen zij zich in een aparte mis voor aan de kerkgemeenschap;
  • de ouders van de communicantjes worden betrokken bij de voorbereiding van de feestelijke viering in de kerk.

Data schooljaar 2023-2024

Basisscholen

Informatieavond

Eerste Heilige Communie

Venlo-Oost & Martinusschool
 

Woensdag 11 oktober 2023
19.30-20.30 uur
in de H. Familiekerk

 

Zondag 2 juni 2024
om 11.00 uur
in de H. Familiekerk

 

Venlo-Zuid

Dinsdag 10 oktober 2023
19.30-20.30 uur
in de Onze Lieve Vrouwekerk

 

Maandag 20 mei 2024
om 11.00 uur
in de Onze Lieve Vrouwekerk

 

Venlo-Noord

Donderdag 12 oktober 2023
19.30-20.30 uur
in de H. Michaelkerk

 

Zondag 26 mei 2024
om 11.00 uur
in de H. Michaelkerk

 

 

Opgaveformulier Eerste Heilige Communie

Heeft u vragen over een van de sacramenten doopsel, eerste heilige communie, vormsel, huwelijk vul dit formulier in en verzend het. Het parochiekantoor neemt contact met u op.

Naam:*
E-mail:*
Telefoon:*
Licht hier uw vraag toe:

Livestreams

Volg ons op...

Nieuws

Ga naar de Nieuws-pagina.