Federatie Parochies VenloStad - Nieuws: Dekenale Vastenactie 2022

Nieuws

Dekenale Vastenactie 2022

7-3-2022, door: De redactie
Dekenale Vastenactie 2022

Het thema: Je land is je leven
Hier gaat het over de diepe verbondenheid van inheemse volken met hun land. Maar liefst 370 miljoen mensen horen tot een inheems volk. Ze bewonen meer dan 20% van het aardoppervlak en vaak wonen ze al generaties lang op de gronden van hun voorouders. Toch worden hun rechten vaak met voeten getreden als het gebied waar ze wonen wordt opgeëist door grote bedrijven of overheden. Vastenactie 2022 staat daarom in het teken van landrechten. We zullen zien dat het een belangrijk onderwerp is, dat grote invloed heeft op mensen, maar ook op natuur en milieu. De dekenale MOV-groep heeft voor de Landelijke Vastenactie dit jaar gekozen voor het steunen van drie Maya-gemeenschappen in Guatemala die opkomen voor hun rechten. In de voor de gemeenschappen belangrijke rivier worden waterkrachtcentrales gebouwd. Dat betekent dat de toegang tot water beperkt wordt en kostbare landbouwgrond verdwijnt. Een lokale partner steunt de dorpen bij het opbouwen van duurzaam watermanagement, leert ze wat hun rechten zijn en hoe ze die kunnen verdedigen. Drie leiders die dreigen gevangenisstraf te krijgen vanwege hun verweer tegen de landonteigeningen, krijgen juridische bijstand.

Heilige Huisjes Tocht over water en land, 19 maart
De jaarlijkse Heilige Huisjes Tocht heeft dit jaar als thema hoe mens en natuur samengaan. Deze wandeltocht wordt gehouden op zaterdag 19 maart van 10.00 - 13.00 uur.
Het vertrekpunt is de kerk in Lomm om 10.00 uur.

Film Lemon Tree, 4 april
Maandag 4 april wordt de film Lemon Tree getoond.
Plaats: Michaelkerk, ’t Ven
Tijd: 19.30 uur
Deze film sluit aan bij het algemene thema van de vastenactie van dit jaar. Een Palestijnse weduwe dreigt de citroenboomgaard, die al generaties lang in bezit van haar familie is, te verliezen, wanneer de Israëlische minister van Defensie naast haar komt wonen. Deze vreest voor terroristen die zich tussen de bomen kunnen verschuilen. Bezield besluit de vrouw de kwestie aan te vechten. De hachelijke setting van het drama zoomt meer in op persoonlijke dan op politieke intriges en houdt de toon genuanceerd.

Vond u dit artikel nuttig / interessant? Ja / Nee

Filteren

Op parochie

Op type nieuws

Archief