Federatie Parochies VenloStad - Nieuws: 16 juli Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel

Nieuws

16 juli Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel

14-6-2022, door: De redactie
16 juli Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel

Op zaterdag 16 juli is er in de H. FAMILIEKERK tijdens de eucharistieviering de mogelijkheid het scapulier van Onze-Lieve-Vrouw van de berg Karmel opgelegd te krijgen. Aanmelding hiervoor is gewenst, zodat het juiste aantal aangeschaft kan worden. 

Aanmelding kan tot 11 juli bij kapelaan Zuidinga (06-38632849) of bij het parochiekantoor (parochiekantoor.venlostad@rkvenlo.nl).

Het scapulier van Onze-Lieve-Vrouw van de berg Karmel is een teken van onze liefde voor de Moeder van Christus. Het is een van de belangrijkste en meest wijdverbreide devoties tot de heilige Maria in de Kerk, naast de rozenkrans. Het bestaat uit twee rechthoekige of vierkante stukjes stof van bruine, geweven wol, verbonden door twee draden. Vaak staan er afbeeldingen op, maar dat hoeft niet.

In navolging van de profeet Elia hebben er in verschillende perioden kluizenaars op de berg Karmel geleefd. Met de kruistochten (einde 12de eeuw) kwamen ook de eerste Latijnse kluizenaars. In 1226 stemde paus Honorius III in met een gezamenlijke leefregel. Door vervolgingen van de Saracenen en de Islam moesten de Karmelieten echter de berg Karmel weer verlaten.

In de tijd dat de heilige Simon Stock hoofdprior van de Orde was, gingen veel Karmelieten over naar de nieuwe Franciscaner en Dominicaner bedelorden. In uiterste nood richtte hij zich in gebed voortdurend tot Maria, om een voorrecht te vragen voor de Orde. Op 16 juli 1251 verscheen Maria aan hem, en zei: “Dit hier is een teken voor jou en een voorrecht voor alle Karmelieten: degene (al wie) die in dit kleed sterft wordt gespaard voor het eeuwig vuur.” Zij overhandigde hem het scapulier. De devotie van het scapulier, dat dus niet enkel voor de Karmelieten bedoeld is, verspreidde zich langzaam maar zeker. In 2001 bevestigde ook de heilige paus Johannes Paulus II dat hij een scapulier droeg. 

Aan het scapulier is nog een tweede voorrecht verbonden, dat vaak het ‘Sabatijns voorrecht’ wordt genoemd. Ook hiermee wordt de bescherming aangeduid die de Moeder Gods geeft op het einde van ons leven. Er gelden wel twee voorwaarden aan deze bescherming: dat je de kuisheid bewaart volgens je eigen levensstaat (binnen het huwelijk of als celibatair levende) en het bidden van het getijdengebed. De zekerheid van het eeuwig geluk is een enorme genade waar wij zeer dankbaar voor mogen zijn. 

 

 

Vond u dit artikel nuttig / interessant? Ja / Nee

Filteren

Op parochie

Op type nieuws

Archief