Federatie Parochies VenloStad - Nieuws: 23 juli 1572, Roermond wordt wereldnieuws

Nieuws

23 juli 1572, Roermond wordt wereldnieuws

20-7-2022, door: De redactie
23 juli 1572, Roermond wordt wereldnieuws

Zaterdag 23 juli is een bijzondere dag voor Roermond. Op die dag gedenken we dat exact 450 jaar geleden een groep Roermondenaren, vrijwel allen geestelijken, door bruut geweld de dood vond tijdens de plunderingen van de stad door de troepen van Willem van Oranje. 

De Tachtigjarige Oorlog trok diepe sporen in Roermond. Een dieptepunt was 23 juli 1572. Prins Willem van Oranje veroverde de stad en liet zijn leger Roermond plunderen. Zijn vaak protestantse soldaten vielen ook de katholieke kerken en kloosters aan. Vooral het lot van zo’n zeventien priesters en kloosterlingen, monniken en lekenbroeders, waaronder twaalf kartuizers, vergezeld door de secretaris van de bisschop, is schokkend. Zij werden met grof geweld vermoord in de Caroluskapel in Roermond en staan tegenwoordig bekend als de Martelaren van Roermond.

Europese katholieken zagen hun vermoorde geloofsgenoten als martelaren. Hun beenderen werden als relieken vereerd in Roermond, en uit heel Europa kwamen mensen naar de stad toe om hen eer te bewijzen. Tegenwoordig worden ze bewaard in de Caroluskapel, de voormalige kloosterkerk waar een deel van hen de dood vond.

Om stil te staan bij dit keerpunt in de geschiedenis van de Nederlandse opstand is er rond dit thema

* van 23 juli tot en met 30 oktober in de Caroluskapel (Swalmerstraat 100) te Roermond een tentoonstelling met als titel 23 juli 1572 - Roermond wordt wereldnieuws. Deze expositie is geopend van woensdag tot en met zondag tussen 14.00 en 17.00 uur. 

* en een presentatie 1572: Roermond, het andere verhaal te bekijken in de naast de kapel gelegen kapittelzaal, eveneens van woensdag tot en met zondag tussen 14.00 en 17.00 uur.

 

Vond u dit artikel nuttig / interessant? Ja / Nee

Filteren

Op parochie

Op type nieuws

Archief