Stadsparochie St. Martinus - Nieuws: Adventsactie Solidaridag 2022

Nieuws

Adventsactie Solidaridag 2022

14-12-2022, door: De redactie
Adventsactie Solidaridag 2022

De adventsperiode is een tijd van hoop en een mooie gelegenheid om u met de hele gemeenschap in te zetten voor een goed doel. Solidaridad is enorm dankbaar voor de steun van kerken die ze ieder jaar in deze periode mogen ontvangen.

SAMEN STRIJDEN VOOR ERKENNING

In Peru, meer dan 5100 meter boven zeeniveau, tussen harde wind en vallende sneeuw, vinden we de pallaqueras. Zij werken in de bergen met een ambachtelijke en voorouderlijke manier van mijnbouw. 

Het leven van de pallaqueras, voornamelijk vrouwen, kent vele uitdagingen, waarvan een van de grootste het gebrek aan erkenning is. Dat maakt hen kwetsbaar voor uitbuiting en zorgt voor een onzeker bestaan. Bijna 70 procent van de pallaqueras verdient minder dan het Peruaanse minimumloon. “Er is hier geen enkele legale koper, alleen de zwarte markt,” vertelt mijnwerker en activist Julia Pomalique.

Een schrijnende situatie, waar enkele leidende vrouwen zoals Julia samen met Solidaridad verandering in willen brengen.

Vrouwelijke mijnwerkers bundelen hun krachten in nationaal netwerk

In hun strijd voor erkenning van het onmisbare werk van de pallaqueras, richtten enkele leiders met hulp van Solidaridad een nationaal netwerk op. Dit is het eerste nationale netwerk van deze vrouwelijke mijnwerkers in Peru. “Ons eerste doel is om vrouwelijke mijnwerkers op te leiden om zichzelf zichtbaar te maken en hun deelname aan ambachtelijke en kleinschalige mijnbouw aan te moedigen”, legt de verkozen voorzitter María Elena Reyes, een vrouwelijke mijnwerker uit Arequipa, uit. Het nationale netwerk verenigt de stemmen van de pallaqueras, en versterkt daarmee hun moeilijke positie aan de onderhandelingstafel.

Solidaridad: ondersteuning bij de oprichting en het uitbouwen

Het effect daarvan is al snel zichtbaar. Zowel thuis, waar de armoede afneemt, als in hun gemeenschap. De deelnemende vrouwen laten zien dat zij succesvol kunnen zijn met hun bedrijf en verdienen inmiddels een leefbaar inkomen.  De deelnemers betalen de leningen snel terug. Dat betekent dat de financiële investering lang zal doorwerken en dat veel vrouwen gebruik kunnen maken van hetzelfde fonds.  Dit, samen met de trainingen over gendergelijkheid, vergroot hun betrokkenheid bij te maken beslissingen in de thuissituatie, en heeft hun positie in de gemeenschap verbeterd.

 

Filteren

Op kerk

Op type nieuws

Archief