Stadsparochie St. Martinus - Nieuws: De zomervakantie tegemoet, overweging door deken Spee

Woord van de Deken

De zomervakantie tegemoet, overweging door deken Spee

20-7-2022, door: De redactie
De zomervakantie tegemoet, overweging door deken Spee

Beste parochianen en andere belangstellenden,

We gaan de zomervakantie weer tegemoet en het is maar te hopen dat we een mooie zomertijd mogen beleven. En met die "we" bedoel ik dan alle mensen hier en elders.

Een tijd van ontspanning en even doen wat niet alledaags is, dat is de mens denk ik wel gegund. En zeker in deze tijd waar boven iedere dag de wolken van oorlog, inflatie, "energiecrisis" hangen, is dat broodnodig.

Vorige jaren waren overschaduwd door het coronavirus met al zijn beperkingen, nodige documenten om op reis te gaan. Iedereen was eraan toe om weer volop en vrij te kunnen ontspannen. Maar de lucht is inmiddels, op andere wijze, weer donker geworden en lijkt al het kleurige en fleurige in ons leven te versomberen.

Dan kun je wel roepen dat achter de wolken de zon schijnt en dat die zon zal gaan doorbreken, maar heel wat mensen tobben er wel mee en zien de toekomst niet rooskleurig in.

Er is nog een crisis. Dat is er één die er vorig jaar ook al was en er voorlopig ook nog wel blijven zal. Aan dit begrip crisis hangt het woord "geloof" vast. Een geloofscrisis dus. Geloven dat doet iedere mens voor zich of niet.

Van oudsher verzamelen gelovige christenen zich binnen een bepaalde gemeenschap, vooral op zondag, maar ook op andere dagen, in een kerkgebouw om daar samen hun geloof, hun lief en leed te vieren. Hun aantal wordt steeds kleiner. 

De één zal er verlies en verval in zien en een ander zal er wellicht vanuit gaan dat de zon straks toch weer door de wolken zal breken. Een crisis heb je nooit in de hand. Het is een ongeleid projectiel. En we moeten dus maar afwachten, of niet? Ik dacht van niet. 

Want ziende naar onze geloofsgemeenschap en terugkijkend op een zo rijk en bloeiend gemeenschapsleven denk ik dat, wanneer we het allemaal willen en er de schouders onder zetten, er nog best een toekomst is weggelegd voor een kerkende gemeenschap, ook al wordt die kleiner en kleiner.

Na de herstructurering, die nodig is, zoeken we ook weer naar “revitalisering”. Een nieuw elan. Ik blijf ervan overtuigd dat de boodschap die wij brengen van vitaal belang is voor mensen en voor onze samenleving.

Misschien dat de komende zomertijd, waarin hopelijk de zon dikwijls zal doorbreken, ons ook kan brengen tot wat innerlijke rust, wat nadenken over ieders verantwoordelijkheid en vooral over de toekomst. Tegen de achtergrond van zulke positieve krachten verliest het begrip "crisis" wellicht toch iets van zijn grimmigheid.

Ik wens u allen een fantastische zomertijd toe.

 

Deken Jos Spee

 

Filteren

Op kerk

Op type nieuws

Archief